Významný faktor ekosystémov Vodné dielo Gabčíkovo a ochrana vnútrozemskej delty Dunaja - Uhlár, I.
V dôsledku výraznej zmeny sklonu dna koryta v úseku pri Palkovičove si Dunaj vytvoril po obidvoch stranách ojedinelý riečny fenomén vo forme vnútrozemskej delty. Vodné dielo Gabčíkovo predstavuje významný faktor meniaci podmienky a funkcie príslušných čiastkových ekosystémov. Regulácia hydraulického a hladinového režimu povrchových a podzemných vôd.