Širší společenské podmínky pro výstavbu a provoz tratí vysokých rychlostí - Dekoj, S.
Integrácia Českej republiky do európskej dopravnej sústavy predpokladá, vzhľadom ku geografickej polohe štátu i postupné budovanie vysokorýchlostných tratí nadnárodného významu. Stavba a prevádzka vysokorýchlostnej železnice sú podmienené nielen ekonomicky a technicky, ale aj stupňom rozvoja sociálnej sféry spoločnosti. Vnútorné a vonkajšie podmienky realizácie vysokorýchlostných tratí.