Teorie veřejné volby - Schwarz, Jiří
Vznik a základy teórie verejnej voľby. Samostatná vetva ekonomického myslenia 50. rokov dvadsiateho storočia. Predstavitelia: Arrow J., Downs A., Buchanan J., Tullock G., Olson M., Niskanen W.A. Uznanie teórie verejnej voľby v rámci ekonomickej teórie. Modely trhového socializmu. Štát nahradzuje trh. Renta ako politický proces.