Pri kolíske poľnohospodárskeho bankovníctva na Slovensku 150. výročie vzniku prvého roľnícko-úverového spolku v Európe - Cambel, S.
Spolok gazdovský (zal. 9.2.1845 v Sobotišti) vznikol ako úverové družstvo na princípe svojpomoci z iniciatívy učiteľa Samuela Jurkoviča. Bol to prvý ľudový peňažný ústav družstevného typu v Európe.