Orientácia na kvalitu a personál v cestovnom ruchu - Wöhler, K.
Dimenzie kvality v cestovnom ruchu. Kvalita - súlad technológie, nástrojov a personálu. Systém služieb ponúkajúceho. Faktory úspechu zabezpečenia kvality služieb podmienené personálom. Správny výber a citlivé riadenie zamestnancov. Kvalita manažmentu rozhoduje o kvalite ponúkaných služieb v podnikoch cestovného ruchu.