V európskej konkurencii mozgov Stojíme pred rozhodujúcimi krokmi vo výchove a vzdelávaní - Gabčo, P.
Perspektíva uplatňovania sa Slovenska v trhovom konkurenčnom prostredí na európskom spoločnom trhu práce. Vzdelávací systém vo východoeurópskych krajinách konkurenčný pre vyspelé krajiny. Ovplyvňovanie procesu vytvárania ľudských zdrojov vyspelými krajinami. Situácia vo výchovno-vzdelávacom systéme na Slovensku. Návrhy strategických postupov na zabránenie úpadku vzdelanosti spoločnosti a návrh štruktúry stredného vzdelávania v SR.