Suezský kanál bojuje o miesto na slnku - Brabec, J.
R. 1869 preplával cez Suezský prieplav prvý konvoj 67 lodí. Po turistike je kanál najväčším zdrojom egyptských devíz. Stabilný objem tovarového tranzitu. Rozširovanie plavebnej kapacity, konkurencia.