Strukturální politika jako předmět sporu - Šrein, Zdeněk
Otázka, či do činnosti vlády má patriť štruktúrna politika, súčasťou diskusií o ekonomickej reforme. Negatívne stanovisko liberálov. Pragmatické kritérium vyspelých ekonomík: štruktúrna politika vlády nastupuje vtedy, keď trhové sily nezabezpečujú plnenie spoločenských cieľov. Príklady uplatňovania štruktúrnej politiky v Južnej Kórei, Japonsku, USA a Európskych spoločenstvách (kohézny fond, štruktúrne fondy). Úloha Európskej investičnej banky. Chápanie útlmových odborov a odborov špecifického záujmu a podpory (turistika, automobilový a letecký priemysel). Energetika. Situácia v ČR.