K problematike obsahu pojmu mzda vo väzbe na vymeriavacie základy pre nemocenské, dôchodkové a zdravotné poistenie (zabezpečenie) a príspevky do Fondu zamestnanosti - Mačuha, Miroslav
Význam presného vymedzenia pojmu mzdy, resp. platy, pre verejnoprávne inštitúcie, ktoré žijú z poistného - poisťovne - a z odvodov do Fondu zamestnanosti, ako aj pre výpočet priemerného zárobku a vymeriavacieho základu pre poistné a odvody. Príklady nesprávneho zaradenia niektorých zložiek do vymeriavacieho základu na základe kolektívnej zmluvy z hľadiska príslušných právnych predpisov.