K problematice regionální politiky - Matoušková, Z.
Regionálna politika súčasťou hospodárskej politiky väčšiny vyspelých európskych krajín a Európskeho spoločenstva (ES). Počiatok po 2. svetovej vojne, v r.1972 vytvorený v rámci ES Európsky fond regionálneho rozvoja. Diskusia o potreba regionálnej politiky štátu. Konvergentná a divergentná škola názorov na komparatívne výhody regiónov (konvergencia) a ekonómiu rozsahu, aglomeračné úspory a dopravné náklady (divergencia). Empirické štúdie dvoch prúdov v závislosti na hospodárskom raste. Najnovšie poznatky. Regionálna politika ES a Česka.