Nobelova cena za ekonómiu
Prínos prof. Roberta E. Lucasa nositeľa Nobelovej ceny za ekonómiu v r. 1995 pre rozvoj ekonomickej teórie. Prof. Lucas prednáša na Chicagskej univerzite a je čelným predstaviteľom školy racionálnych očakávaní. Niekoľko záverov tohto učenia, ktoré sa očividne líšia od doteraz ekonómami akceptovaných myšlienok.