Slovenské bankovníctvo v roku 1997 - Sobek, Otto
Korene súčasného slovenského bankovníctva siahajú do r. 1990, kedy sa z bývalej Štátnej banky československej vyčlenili 2 veľké komerčné banky - Všeobecná úverová banka a Investičná banka. V súčasnosti pôsobí na Slovensku 20 univerzálnych komerčných bánk, 5 pobočiek zahraničných bánk, 5 špeciálnych bánk. Niektoré typy bánk, obvyklých v zahraničí, chýbajú - hypotekárne banky, regionálne banky. Niektoré nevyriešené problémy: určitá monopolizácia činnosti, prevládajúce štátne vlastníctvo, nedostatok dlhodobých finančných zdrojov, existencia zlých úverov.