Biela kniha - príprava asociovaných krajín strednej a východnej Európy na integráciu vnútorného trhu Európskej únie - Šíbl, Drahoš
V r. 1991 boli podpísané asociačné dohody medzi EÚ a ČSFR, Poľskom a Maďarskom. Tým aj pre Slovensko začala nová éra vo vzťahoch s hlavným západoeurópskym integračným zoskupením. Kodaňský summit v r. 1993 prijal základné konvergenčné kritériá, ktoré treba splniť ako predpoklad vstupu do EÚ. Biela kniha bola prijatá v r. 1995 - Príprava asociovaných krajín strednej a východnej Európy na integráciu do vnútorného trhu Únie.