Na trhu zdravotného poistenia dominujú najmä poisťovne so silnými zriaďovateľmi - Velecký, M.
Počet zdravotných poisťovní na poistnom trhu SR. Potreba inštitucionálneho odčlenenia zdravotného poistenia od nemocenského poistenia a dôchodkového zabezpečenia. V roku 1994 zrušenie Národnej poisťovne. Spravovanie nemocenského a dôchodkov prevzala Sociálna poisťovňa. V prípade zdravotného poistenia štát vytvoril podmienky pre konkurenčné pôsobenie viacerých poisťovní. Zdravotné poisťovne hradia zdravotnú starostlivosť a najdôležitejšie lieky.