V USA funguje primárna zdravotná starostlivosť najmä formou skupinovej praxe - Neumann, I.
Zdravotnícke zariadenia v USA - samostatné právne a ekonomické subjekty. Financovanie zdravotníckych služieb - systém zdravotných poisťovní. Spôsob platenia lekárovi. Povinnosť ošetriť každého, kto potrebuje pomoc. Primárna zdravotná starostlivosť - skupinová prax. Postup pri vyšetrení. Kódovník - vykazovanie výkonov lekárov. Úlohy tzv. paramedikov.