Vývoj obchodnej bilancie predstavuje podľa NBS najväčšie riziko pre hospodárstvo štátu - Suďa, P.
Vývoj obchodnej bilancie považuje NBS za jeden z ťažiskových problémov hospodárstva SR. Rast dovozu predstihuje rast devízových rezerv. Hlavné riziko hospodárskeho vývoja SR spočíva, podľa vlády aj NBS, vo vývoji zahraničného obchodu, teda vývoj platobnej a obchodnej bilancie. Výška úrokových sadzieb bánk. NBS je za postupnú privatizáciu bánk.