Deriváty hypotekárnych cenných papierov - Tomek, Radoslav
Primárny trh s hypotékami. Rozvoj sekundárneho trhu hypoték. Sekuritizácia - zmyslom je pretvoriť aktíva považované za nelikvidné na likvidné, na sekundárnom trhu obchodovateľné cenné papiere. Vytváranie poolov resp. fondov pôžičiek. Riziko a meranie predplatenia (právo splatiť hypotéku predčasne). Vytvorenie zaručených hypotekárnych obligácií (angl. collateralized mortgage obligation - CMO).