Nízka exportná výkonnosť strojárskych podnikov prehlbuje prepad obchodnej bilancie štátu - Švec, P.
Postavenie odvetvia strojárstva v celkovej priemyselnej produkcii Slovenska. Podiel vývozu a dovozu strojárskej produkcie na celkových výsledkoch zahraničného obchodu SR. Potreba umiestnenia väčšiny strojárskej produkcie na zahraničných trhoch. Zvýšenie konkurencieschopnosti strojárskej produkcie na zahraničných trhoch.