Pôda je základom existencie ľudstva - Hanes, J.
Význam pôdy ako základného výrobného prostriedku pre ľudskú spoločnosť. Výmera poľnohospodárskej pôdy na Slovensku. Analýza vzťahov medzi vývojom parametrov úrodnostného stavu pôdy a spôsob ich využitia a ochrany. Prijatie dôležitých medzinárodných dokumentov, ktoré zdôrazňujú význam a funkcie pôdy a vyzývajú štáty a ich vlády na jej ochranu a zveladenie (Svetová a Európska charta o pôde). Akčný program expertov FAO.