Cap, floor, collar - Vlachynský, Karol
Cap, floor a collar sú derivátové kontrakty (prvý raz sa objavili r. 1983). Používajú sa na limitovanie výšky úrokovej miery pre dlžníkov aj veriteľov, čím sa zmierňujú ich riziká spojené s pohybmi úrokových mier na finančných trhoch. Charakteristika jednotlivých derivátových kontraktov.