K. Česnek: Proexportnej politike venuje štát trvalú pozornosť - Česnek, K.
Význam zahraničného obchodu, najmä jeho exportnej zložky, pre vývoj hospodárstva SR. Prepad zahraničnoobchodnej bilancie neovplyvnil tempo rastu HDP. Nedostatok zdrojov na reštrukturalizáciu hospodárstva - význam vstupu zahraničného kapitálu. Otvorenosť slovenského hospodárstva. Štandardná ochrana domáceho trhu. Nevyhnutnosť diverzifikácie obchodu.