Pred prípadným vstupom Slovenska do EÚ čaká jeho hospodárstvo zásadná reštrukturalizácia - Švec, P.
Nevyhnutnosť reštrukturalizácie slovenského hospodárstva pred vstupom do EÚ. Nízka exportná výkonnosť SR. Nízka účinnosť proexportných opatrení vlády. Nevyhovujúca štruktúra slovenského vývozu. Dosahy vylúčenia členstva SR v únii. Výhody asociačnej dohody pre SR. Výhody členstva v EÚ.