Kvalita vody sa mierne zlepšuje, ale staré záťaže ďalej ohrozujú podzemné zdroje vody - Začková, K.
Staré záťaže ohrozujú kvalitu vôd. Ochrana podzemných vôd, pravidelné sledovanie 3660 km vodných tokov. Najznečistenejšia zo slovenských vôd je rieka Nitra. Potreba budovania nových a rekonštrukcia starých čistiarní vôd. Dôsledky ekologických havárií pretrvávajú roky.