Marketing v službách - Strišš, J.
Význam odvetvia služieb v oblasti ekonomiky. Marketingový prístup poskytovateľov služieb. Marketing služieb - interný marketing, externý marketing, interaktívny marketing. Posúdenie kvality služieb zo strany zákazníka. Vlastnosti, ktorými sú služby charakterizované: nehmatateľnosť, neoddeliteľnosť, variabilita, neskladovateľnosť. Marketingový mix - produkt, cena, dostupnosť, komunikácia, ľudia, prostredie a proces poskytovania služieb.