Schodok obchodnej bilancie zvyšuje surovinová a energetická náročnosť produkcie SR - Švec, P.
Problém deficitu zahraničnoobchodnej bilancie SR v r.1996 a prvom štvrťroku 1997. Príčiny vzniku vysokého schodku obchodnej bilancie. Schodok bežného účtu platobnej bilancie. Pomerne vysoká surovinová a energetická náročnosť produkcie SR. Nízky prílev zahraničných investícií. Dovoz a vývoz SR. Zvyšovanie cien dovážaných surovín. Výsledky prieskumu najväčších slovenských vývozcov.