Vládny súbor opatrení na zníženie obchodného deficitu SR siaha len do oblasti obchodu - Švec, P.
Súbor opatrení na riešenie narastajúceho pasíva zahraničnoobchodnej bilancie SR. Tieto opatrenia siahajú len do oblasti obchodu. Primárny problém obchodnej bilancie je v oblasti výroby a v bankovom a finančnom sektore. Problém nedostatku zahraničných investícií. Vplyv liberalizačných opatrení na dovoz malých automobilov.