K zániku záväzku započítaním môže dôjsť na základe dohody strán alebo jednostranného prejavu vôle účastníka - Kuklis, R.
Započítanie (kompenzácia) ako jeden zo spôsobov zániku záväzku predstavuje veľmi pružný nástroj obchodného styku. Čo je potrebné k platnému započítaniu. Obmedzené započítanie jednostranným prejavom vôle. Zánik pohľadávok započítaním.