Poisťovne sú nespokojné s činnosťou vlády pri obmedzovaní výdavkov na zdravotnú starostlivosť - Velecký, M.
Od r.1994 je financovanie zdravotníctva odčlenené od štátneho rozpočtu a je založené na poistnom princípe. Súťaž zdravotných poisťovní o 300 tis. poistencov do novembra 1997. Nespokojnosť poisťovní s prístupom Ministerstva zdravotníctva SR a vlády SR k problematike zdravotného poistenia. ZP-VŽP redukuje zmluvy s lekármi a nemocnicami. Poisťovňa Apollo hrozí stratou licencie lekárom, kde sú námietky na kvalitu poskytovaných služieb.