Pri vypočítavaní výšky dôchodku sa bude viac uplatňovať princíp zásluhovosti - Reiselová, E.
Sociálna poisťovňa ako vykonávateľ, realizátor právnych noriem v oblasti sociálneho zabezpečenia. Radikálne zmeny v legislatíve aj v oblasti sociálneho zabezpečenia. Transformácia troch oblastí - vecná, finančná, inštitucionálna. Uplatňovanie princípu zásluhovosti pri vypočítavaní výšky dôchodku. Príprava nového zákona o sociálnom poistení - nové postavenie Sociálnej poisťovne, nový spôsob vyplácania dôchodkov.