Rozvoj strojárstva podmieňuje domáci a zahraničný dopyt - Outrata, Richard
Krajiny OECD a rozvojové krajiny - nádejné teritórium pre zvýšený odbyt strojárskej produkcie. Predpokladá sa rast konkurencie strojárskych výrobcov - konkurencia najmä zo strany USA, Japonska a krajín NIK. Slovenské strojárstvo potrebuje inovácie a efektívny rozsah výroby. Slovenská ekonomika dáva priestor na rast vnútorného dopytu.