Sociálne systémy majú byť nezávislé od politiky, vplyv ekonomiky na ne je však podstatný - Reiselová, E.
Medzinárodná asociácia sociálneho zabezpečenia (MASZ) - vznik a význam asociácie. Od mája 1997 sú členmi MASZ aj Sociálna poisťovňa a Národný úrad práce SR. Úlohy MASZ. Rozdielny vývoj sociálneho zabezpečenia postsocialistických krajín. Situácia na Slovensku a v Česku. Svetová banka poskytuje krajinám SVE vysoké úvery na sociálne zabezpečenie, ale súčasne kladie prísne podmienky na ich využívanie. Sociálne systémy by mali byť politicky nezávislé, ale vplyv ekonomiky na ne je dôležitý.