Dvě kapitoly z dějin našeho bankovnictví - Vencovský, František
Menový vývoj v 19. stor. a pred prvou svetovou vojnou: menové pomery v českých krajinách, vznik viedenskej meny, nezávislá peňažná politika Rakúskej národnej banky, vznik Rakúsko-Uhorskej banky, prechod ku korunovej mene, menový rozpad Rakúsko-Uhorska. Menový vývoj v r. 1945-1989: menová reforma, menový predel v r. 1949-1953, pokusy o autonómnu menovú politiku.