Dílna a laboratoř - dva typy demoskopického pracoviště - Adamec, Č.
Demoskopia - reprezentatívne koncipovaný prieskum trhu, verejnej mienky a prieskum sledovania masmédií. Príklady laboratórneho prístupu k demoskopickému prieskumu: predvolebný prieskum v Čechách r. 1946 a prieskum telovýchovných aktivít dospelých r. 1988.