Vnútorný obchod na Slovensku zažíva druhú vlnu transformácie - Švec, P.
Rok 1996 - ukončenie základných privatizačných procesov v oblasti vnútorného obchodu a nástup súkromných podnikateľských subjektov, ktoré predovšetkým modelujú trh. Najväčšou aktívnou obchodnou spoločnosťou so spotrebným tovarom v SR bola vlani spoločnosť Tesco Stores SR, a. s., Bratislava. Oživenie zahraničných investícií. Tempo koncentrácie obchodu v ČR a SR. V ČR sa posilňuje pozícia obchodných združení. SR je vo fáze vysokej dekoncentrácie vnútorného obchodu.