Rozptýlené osídlenie - tradičná súčasť nášho vidieka - Thurzo, I.
Rozptýlené osídlenie je významným druhom slovenskej sídelnej sústavy. Hlavné oblasti rozptýleného osídlenia na Slovensku. Myjavsko-bielokarpatská oblasť. Beskydská oblasť. Belianske kopanice v Strážovských vrchoch. Novobanské štále. Krupinsko-detviansko-rudohorská oblasť. Vedľajšie oblasti a ostrovy rozptýleného osídlenia.