Od byrokracie k podnikavosti Transformace Siemens Nixdorf
Nutnosť zmien vedúcich k zvýšeniu konkurencieschopnosti v mnohých významných nemeckých spoločnostiach. Potreba pružnosti, rýchlej reakcie, inovácie, otvorenosti a prechodu od byrokracie k podnikavosti. Príklad ako tieto zmeny uskutočňuje koncern Siemens Nixdorf. Štyri hlavné zásady,podľa ktorých prebiehali štruktúrne zmeny a zmeny podnikateľskej kultúry. Nová organizačná štruktúra koncernu.