Riadiaci pracovník musí vedieť správne počúvať, hovoriť, pýtať sa a takisto aj mlčať - Raši, Š.
Úloha riadiaceho pracovníka v komunikácii s jednotlivcom i celým kolektívom. Hodnotenie a kritika pracovníkov. Štýl riadenia, koordinácie a kontroly činnosti - direktívny, demokratický a kolegiálny. Správna miera účasti podriadených na rozhodovaní - rozhodovací strom.