Základným predpokladom je konkurencieschopnosť - Novotný, J.
Analýza stavu a zámerov slovenského chemického a farmaceutického priemyslu. Výsledky tohto odvetvia za r. 1996 a možnosti a perspektívy jeho ďalšieho rozvoja do r. 2005. Vysoká dovozná náročnosť. Rafinérske spracovanie ropy. Nárast investičných dovozov. Výroba chemikálií, chemických výrobkov a vláken. Výroba výrobkov z gumy a plastov.