Ďalší efektívny vývoj chemického priemyslu je podmienený znižovaním materiálových nákladov výroby a jej modernizáciou - Novotný, J.
Pokles výkonnosti odvetvia v prvých rokoch transformácie. V r. 1994-1995 zaznamenal chemický a farmaceutický priemysel oživenie. Uplatnenie výrobkov odvetvia na zahraničných trhoch. Ťažiskom výkonnosti odvetvia sú veľké podniky. Konkurenčná schopnosť chemického a farmaceutického priemyslu na zahraničných trhoch. Príčiny záporného zahraničnoobchodného salda odvetvia. Nedostatok prostriedkov na modernizáciu a reštrukturalizáciu odvetvia.