Chceme poskytovať služby, aké naši klienti reálne potrebujú Príloha - Mazág, M.
Rozhovor s Ing. M. Zemanom, riaditeľom odboru stratégie a marketingu Komerční banky Bratislava. Význam marketingu v oblasti etablovania a rozvoja bankových služieb. Cieľový segment klientov KB a uplatňovanie marketingovej filozofie banky. Komunikácia pri etablovaní sa banky na trh. Využívanie služieb špecializovaných agentúr na monitorovanie ohlasu. Spolupráca s reklamnými agentúrami pri vytváraní marketingového plánu a zabezpečovaní marketingovej komunikácie. Ponuka produktov prostredníctvom siete pobočiek. Marketingový plán na rok 1997 a nastávajúce obdobie.