Štátna banka Československá - Kačkovičová, Mária
Zmeny v politickom systéme v Československu po druhej svetovej vojne. Vznik Štátnej banky československej (ŠBČS) v r. 1950 so sídlom v Prahe. Počiatky centralizácie bankovníctva na Slovensku. Federácia a jej dopad na bankovníctvo. Organizačné usporiadanie ŠBČS v období federácie. Členstvo ŠBČS v medzinárodných finančných inštitúciách. Demonopolizácia ŠBČS a jej zánik. 18.11.1992 Slovenská národná rada prijala zákon o Národnej banke Slovenska s termínom začatia jej činnosti k 1.1.1993.