Stratégia tvorby portfólia cenných papierov - Vlachynský, Karol
Portfólio cenných papierov - zásoba rôznych druhov cenných papierov v držbe investora. Tvorba portfólia je zložitá, musí zohľadňovať: výnosnosť cenného papiera, rizikovosť, vzájomnú závislosť výnosnosti jednotlivých papierov. Je potrebné rozlišovať efektívne a optimálne portfólio. Proces praktickej tvorby portfólia možno rozdeliť na tri kroky: sústreďovanie údajov, zostavenie súboru možných efektívnych portfólií, výber portfólia, ktoré investor považuje pre seba za optimálne.