Úrokové sadzby na peňažnom a kapitálovom trhu - Chovancová, Božena
Úroková sadzba plní v ekonomike dôležitú signálnu úlohu. Na výšku úrokovej sadzby pôsobí viacero determinantov, dva základné determinanty sú: 1.Inflácia - nominálne úrokové sadzby musia mať v sebe zakomponovanú tzv. inflačnú prémiu, ktorá odzrkadľuje investorom očakávanú mieru inflácie (aplikácia Fisherovej teórie). 2.Hospodársky cyklus - každý hospodársky cyklus má svoje fázy, pričom úrokové sadzby majú tendenciu pohybovať sa zároveň s nimi.