Chybí nám postprodejní marketing - orientovaný na udržení zákazníků Manažer. Príloha - Smrčka, J.
V podnikovom marketingu chýba ucelený, kvalitný marketing zameraný na udržanie zákazníka, nazývaný postpredajný marketing. Charakteristika postpredajného marketingu ako špecifickej časti marketingovej stratégie a aké sú zásady jeho implementácie. Niekoľko údajov dokumentujúcich význam postpredajného marketingu. Koncepcia postpredajného marketingu. Dialóg so zákazníkmi. Spokojnosť zákazníkov. Znovuzískanie zákazníkov.