Marketing 21. storočia Manažer. Príloha - Ďaďo, J.
Odklon od koncepcie trhovej orientácie firmy. Perspektíva firiem orientujúcich sa na zákazníka, budujúcim lojalitu zákazníka k firme a firmy k zákazníkovi. Globalizácia trhu aj zákazníka. Stratégia ponuky hodnoty, ktorá vychádza viac z intelektu personálu firmy ako z materiálnej hodnoty. Kustomerizácia produktov. Zmeny prístupu k produktu, kvalite, inováciám.