Nemecké priame investície v krajinách strednej a východnej Európy slúžia predovšetkým ako prostriedok budovania trhov - Nagyová, Izabela
Nemecké podniky investujú v zahraničí veľké sumy peňazí, aby si budovali zahraničné trhy a bránili pozície na trhoch iných krajín. Kolísanie objemu nemeckých investícií v r. 1994, 1995 a 1996. V SRN sa podiel zahraničného kapitálu na celkových investíciách znížil o 40 percent. Nemecké priame investície sa realizujú v USA, v Ázii, v krajinách strednej a východnej Európy. Nemecké priame investície v zahraničí v r. 1996 predstavovali iba devätnástinu zo 743,6 mld. DEM investovaných do stálych aktív v Nemecku.