Právna úprava orgánov ochrany práva
Orgány ochrany práva predstavujú určitý komplexný systém štátnych ale aj neštátnych orgánov, ktorých hlavným cieľom je ochrana práva, resp. štátom garantované vynútenie plnenia povinností vyplývajúcich z právnych vzťahov. Rozdelenie orgánov ochrany práva podľa druhu činnosti. Charakteristika najdôležitejších orgánov ochrany práva: prokuratúra; Najvyšší kontrolný úrad; polícia; súdy; exekučné orgány.