Optimistické očakávania priťahujú investície - Ódor, Ľ.
Oživenie ropného priemyslu v európskych krajinách. Nové možnosti doteraz nedostupných ropných polí. Koeficient výťažnosti. Úsilie o dosiahnutie vyššej efektívnosti ťažbou v blízkosti už existujúcich polí. Veľká Británia a Nórsko ako ropní velikáni. Dostatočné zásoby. Menší význam ďalších krajín: Dánsko, Taliansko, Holandsko, Nemecko. Hľadanie nových polí. Nové technologické možnosti.