Podľa niektorých dovozcov Slovensko samo na seba uvaľuje obchodné embargo - Švec, P.
Nepriaznivá situácia na slovenských hraničných prechodoch - kontrola certifikátov slovenských dovozcov. Kontrola certifikátov v kompetencii colných orgánov. Certifikácia ako brzda exportu. Nízke limity pre začiatok colného konania. Kuriérske firmy a kontrola certifikátov na colniciach.