Obce čakajú na zmeny daňových zákonov - Kočner, Marián
Súčasný stav a vývoj financovania miest a obcí. Centralistická daňová politika štátu. Nevyhnutnosť deľby kompetencií medzi štátnou správou a samosprávou. Súčasný systém prerozdeľovania daní - nevyhovujúci. Potreba formulovania zásadne nového systému vzťahov medzi samosprávami a štátom. Prevaha malých obcí na Slovensku. Postavenie starostov, starosta - manažér.